Утре се слави Вера, Надеж и Љубов

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) утре е свети маченички Вера, Надеж и Љубов и мајка им Софија.

Именден празнуваат: Софија, Софка, Софко, Вера, Верица, Нада, Надежда, Натка, Љубе, Љупчо, Љубен, Љубомир, Љубосав, Људмил, Љуба.На овој ден се празнува споменот на познатата Римјанка Софија која своите ќерки ги воспитала да имаат вера во себеси и во Бога, да имаат надеж во неговата добрина и љубов кон ближните и кон Севишниот.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e