Земјотресот во Кахраманмараш имал моќ како 130 атомски бомби

„Земјотресот беше со јачина од 7,7 степени и јачина од приближно 130 атомски бомби, траеше 43 секунди“, објави тој, според Хуриет.

Хамдула Ливаоглу, сеизмолог од Универзитетот Коџаели во Турција, вчера рано наутро го снимил звукот на силниот земјотрес кој ги погоди Турција и Сирија.

„Човечкото уво не може да слушне фреквенции пониски од 20 Hz. Фреквенциите на сигналите за земјотрес се исто така обично помали од 20 Hz. За да се претвори земјотресот во звук, брзините на бендовите на сигналот за земјотресот што го снимаат сеизмометрите се зголемуваат во зависност од земање примероци. Така фреквентната содржина е подигната до прагови што може да ги слушне човечкото уво“, објасни тој.

Турскиот геофизички инженер Овѓун Ахмет Ерџан објави дека

Турскиот геофизички инженер Овѓун Ахмет Ерџан објави дека моќта на земјотресот што се случи во Кахраманмараш изнесува 130 атомски бомби.

„Земјотресот беше со магнитуда од 7,7 степени и моќ од приближно 130 атомски бомби, траеше 43 секунди“, објави тој, според Хуриет.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e