Во Русија се забранува ЛГБТ пропаганда за сите возрасти

Државната дума на Русија денеска во второ читање го усвои законот за забрана на ЛГБТ пропаганда, како и за пропагирање педофилија и промена на пол во Русија.

Сличен закон е во сила од 2013 година, но тој се однесуваше само на малолетниците, а новиот закон важи за сите возрасти.

Документот предвидува забрана за пропаганда на нетрадиционални сексуални односи и педофилија во медиумите, на интернет, во реклами, литература и кино. Законот, исто така, забранува поттикнување на тинејџери да го променат својот пол, медиуми, книги, аудиовизуелни услуги, филмови и реклами. Забрането е издавање сертификат за изнајмување филм ако содржи материјал што промовира нетрадиционални сексуални односи и преференции.

Според документот, руското регулаторно тело за медиуми (Роскомнадзор) ќе воспостави процедура за следење на интернет и блокирање веб-страници што го прекршуваат законот за пропаганда.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e