Унгарија се смета за најкорумпирана земја во ЕУ

Според последниот извештај на „Транспаренси интернешнл“, Унгарија се смета за земја со најмногу корупција во јавниот сектор во целата Европска Унија.

Со оценки што се движат од 42 до 46 од 100, Унгарија, Бугарија и Романија се далеку зад скандинавското трио на ЕУ, при што Данска е најдобро рангирана во класата (90), проследена со Финска (87) и Шведска (83), според Perceptions на индексот на корупција „Транспаренси интернешнл“ за 2022 година.

Данска и Финска, исто така на врвот на светската ранг-листа, вториот се изедначи со Нов Зеланд (87), благодарение на неговите „силни демократски институции и почитувањето на човековите права“, а Сирија и Јужен Судан (13) и Сомалија (12) се на дното на листата, пренесува „Политико“.

Луксембург, Велика Британија и Австрија забележаа значителен пад на нивните резултати од 2017 година, а Ирска е единствената земја членка на ЕУ, чиј резултат е подобрен.

Молдавија, која доби статус на кандидат за ЕУ ​​минатиот јуни, исто така го подобри својот резултат.

Со оценка од 28, Русија има една од најниските оценки во Источна Европа, а нејзината инвазија на Украина во февруари минатата година е „целосен потсетник за заканата што претставуваат корупцијата и отсуството на владина одговорност за глобалниот мир и безбедност“, според соопштение за печатот што го придружува извештајот.

Оценката на Украина е само малку повисока (33), но земјата „презема важни реформи и постојано се подобрува“ од почетокот на војната.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e