Тензично во Венецуела, опозицијата повикува на масовни протести

На 12 октомври во Венецуела, опозицијата ќе организира протести со цел забрзување на одржувањето на референдумот за отповикување на претседателот Николас Мадуро.

Иако изборната комисија предложи референдумот да се одржи идната година, лидерите на опозицијата бараат тој да биде одржан оваа година.

Потикнувањето на протестите е поради неуставната одлука на комисијата, која одлучи дека услов за одржување на референдумот е да мора да бидат потпишани 20 отсто од избирачите во секоја сојузна држава, а не само на ниво на Венецуела.

За поврзани вести продолжете надолу

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e