Рекордно висок бројот на смртни случаи од огнено оружје во САД

Бројот на смртни случаи од огнено оружје во САД минатата година беше рекордно висок во изминатите речиси три децении.

Има исклучително зголемување на бројот на жени жртви – од 2010 година, бројот на убиени афроамериканки или оние кои извршиле самоубиство со огнено оружје е тројно зголемен, соопшти Дејвид Хеменвеј, Во споредба со 2015 година таа цифра е двојно зголемена.

Студијата е најсеопфатната анализа на темата во изминатите години, истакна Пол Хеменвеј, директор на Центарот за контрола и истражување на повреди на Универзитетот Харвард.

Минатиот месец, федералните центри за контрола и превенција на болести објавија дека во 2021 година во САД има повеќе од 47.000 смртни случаи од огнено оружје, што е најмногу во изминатите 40 години.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e