Мишолиќ: За мојата генерација, синоним за Евреите се Алберт Ајнштајн, Артур Рубинштај…

Од сите политички омрази за кои сум слушал, единствено не го разбирам антисемитизмот. Многу добро знам што е расизам, ксенофобија, верска нетрпеливост, хомофобија, супер знам што се национализам и шовинизам, но се’ уште не можам да сфатам зошто Евреите биле и се толку омразени. Најверојатно, односно сосема сигурно, тоа е затоа што, за жал кај нас нема Евреи, па не сме ни задојувани со нетрпеливост кон нив. Затоа, тотално е апсурдно и глупаво, бившата министерка Мизрахи да го истакнува своето еврејство, и да се обидува да изигрува жртва на таа карта. Никој нема ништо против нејзината етничка припадност. Напротив. За мојата генерација, синоним за Евреите се Алберт Ајнштајн, Артур Рубинштајн и слични гении на науката и уметноста.

ФБ статус на Миодраг Мишолиќ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ