(ВИДЕО) Северина по судското рочиште: Немав „радост“ што ќе ми помогнеше

Северина утринава имаше рочиште во Општинскиот суд во Загреб под обвинение за следење на Гордана Буљан Фландер. По рочиштето Северина даде изјава за новинарите.

„Многу е интересно што обвинителниот акт на ДОРХ беше покренат против мене во рекордно време, бидејќи ја немав мојата „радост“ да ми помогне – а велат дека сум „лабава“. Она што е важно е дека во оваа постапка, нормално , сѐ е тајна, но важно е дека сме тука многу долго. Кога зборував за луѓето вклучени во ова на прес-конференција пред пет години, тогаш не ми се веруваше. Сега кога ја донесоа оваа пресуда на Врховниот суд, што го одобри господин Ѓуро Сеса, не знам кој е тој човек, Врховниот суд набрзина донесе одлука за неполна година повторно да ми го земе детето поради процедурална грешка, бидејќи вештак не сакаше да дојде и напишаа дека ако сето тоа се повтори во Жупанискиот, судот на кој сега се враќа, всушност се враќа на сомнителна одлука. Се враќа на неважечка времена мерка, а не на правосилна пресуда“, изјави Северин,објави Индекс.
„Значи, привремената незаконска мерка од г-ѓа Теа Голуб, која вообичаено трае 6 месеци во судска постапка, не повеќе, во мојот случај траеше 20 месеци, завчера прочитав дека претседателот на судските вештаци бил прашан за мојот случај , а таа рече дека судијата воопшто не требало да го земе вештакот Грошиќ бидејќи тој не е судски вештак.И не само тоа, тој се правдаше дека е когнитивно неспособен и дека не може да дојде во Жупанискиот суд, а потоа судот рече дека треба да се повтори, да се врати на таа неправосилна пресуда на Теа Голуб, што воопшто не е.

„Тоа е неважечка времена мерка. Дали тоа значи дека е нормално во државата Хрватска ДОРХ да не обвини „липа“ затоа што таа пиеше кафе со разни „радости“, а јас, која, па, велам дека сум „липа“, но јас не пијам кафе со тие луѓе, никогаш не би го направила тоа, ниту би одела со нив во истото кафуле каде што живеат овие „радости““, додала таа.

„Ако сум заборавил нешто, имам и писмено, но ова е работа каде што е против мене ДОРХ, значи државата, а јас не сум „гад“, не сум се занимавала со ветерници, некаков профит. – и во рок од 9 месеци ми покренуваат обвинение. А во исто време се борам за старателство на детето и јас сум проблемот. Тој има 12 години! Значи во еден случај Врховниот суд и државното правобранителство за неполна година прво ме осудија дека сум јас крива, па потоа ми го прекинуваат старателството над детето, значи – нема веќе, не сум добра затоа што зборувам во медиумите, јас сум бил толку моќна 11 години на суд без моето дете.

Моето дете, всушност нашето дете, не е единственото. И ова е проблемот на целиот систем. Жените ме контактираат од 2019 година. Реков дека ќе се обидам да им помогнам. Што и да се случи со мојот случај. И тоа ќе се случи затоа што верувам во правдата. Но, ќе биде одличен самрак ако некој што пие кафе со „липа“ стане таа „радост“. Тоа што не е поднесена пријава поради тие ветерници, добро ако се работи за пари, но продавање деца – нема!“, продолжи таа.

„Ако проблемот е мајка која 11 години се бори за своето дете, тогаш детето се преселило од едно место на друго и сега конечно го најде својот мир, како хрватската држава не отвори случај против таткото на детето за кое беше пријавено дека, цитирам од весникот, перел пари преку Загребачка банка.Загребачка банка платила високи казни за тоа.Има уште еден романтичен гест на таткото на моето дете.Имено, тој купил половина од Хрватска, а тоа е романтичен затоа што ја купува земјата по која шетам, но ја купил на фирма што не е на негово име и всушност ја купува и така се прави.Ми рекоа така се прави во кафулињата. Ладислав Матиќ го прави тоа наместо него, сега е во 10 проценти од сите компании, не на Милан, туку на Челано на Кипар“, заклучи Северина.

Да потсетиме, пред неколку дена беше објавено дека Врховниот суд ја укина второстепената пресуда од 2021 година според која Северина го делела старателството над синот со поранешниот партнер Милан Поповиќ. Судот ја укина пресудата поради, како што нагласи Северина, процедурална грешка.

„Јас сум мајка. Тој е моја капка на дланка, и ќе се борам до последната капка крв за него. Мојата капка на дланка. Моето дете живее и оди на училиште во Загреб, за разлика од татко му.Се срамам од оваа држава што му прават такви работи на дете, што не смеам да зборувам за тоа за да не навредам некого.

Поедноставено, ова всушност значи дека повторно ќе го гледам моето дете кое го родив, одгледав, образував, кое живее со мене од раѓање, во вторник и четврток од 16 до 20 часот и секој втор викенд во сабота и недела.

Ја поминав целата голгота на хрватското правосудство, па ќе ја поминам и оваа на Врховниот суд. Велат дека ја укинале пресудата од процедурални причини. Ебате „процедурални причини“.“

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e