Северина на суд: Ја тужи судијка поради клевета- бара 3.000 евра отштета

Пејачката Северина Вучковиќ денеска беше во Општинскиот граѓански суд во Загреб, на последното рочиште за случајот по тужбата што против неа ја поднесе судијката Луција Ласиќ.

– Денеска го дадов своето сведочење и среќна сум што конечно имав можност да ги изнесам сите околности поврзани со таа медиумска конференција која беше предмет на оваа тужба – изјави пејачката Северина по четвртото рочиште во Општинскиот граѓански суд во Загреб.

– Задоволна сум – накратко додаде таа за „24сата“.

Според хрватските медиуми, судењето е завршено, а судијата ќе ја соопшти пресудата за еден месец. Целата постапка беше затворена за јавноста, а судијката Ласиќ, кој ја тужеше пејачката за клевета, не сакаше да го коментира минатото рочиште.

Северина беше тужена од судијката Луција Ласиќ за нарушување на угледот, а од пејачката бара отштета од нешто помалку од 3.000 евра. Имено, во октомври 2019 година, на прес-конференцијата по повод почетокот на регионалната турнеја Magic Tour, пејачката рече: „Не знам зошто сум изненадена што се случува ова и целото систематско психичко силување од страна на таткото и институциите кога во оваа земја ниту жените, ниту девојчињата немаат судска заштита и поддршка за физичко силување, јас самата поминав низ слично силување во Жупанискиот суд во Сплит, во судската постапка за обидот за киднапирање на дете пред судијката Луција Ласиќ.“

Да потсетиме, Ласиќ беше во судскиот совет во Жупанискиот суд во Сплит, кој потоа одлучуваше по жалбата на Северина против пресудата со која беше одлучено момчето да живее со својот татко Милан Поповиќ (57), додека мајка му да го гледа, а на Северина ѝ е одземено правото да одлучува за здравствена заштита и образование на момчето.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e