Владата го усвои Предлог-законот за ратификација на Договорот за безбедност со храна во Западен Балкан

Владата на вчерашната седница го разгледа и усвои Предлог-законот за ратификација на Договорот за соработка во областа на механизмите за безбедност со храна во Западен Балкан предложен од Министерството за надворешни работи.

Со овој Договор, членките на иницијативата Отворен Балкан ја потврдуваат неопходноста од соработка за спречување и ублажување на потенцијалниот недостиг од основни земјоделско-прехранбени производи, предизвикан од потенцијална кризна ситуација во регионот или криза која влијае на глобалниот пазар и се одразува на регионот.

Според Договорот, членките на иницијативата Отворен Балкан се воедно и се согласни дека меѓу нив нема да има забрани за тргување со основни земјоделско-прехранбени производи.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e