Кристијан Трајковски нов шеф на изборниот штаб на НСДП

Централниот одбор на НСДП денес во Скопје одржа редовна седница на која се разговараше за подготовка на партијата за претстојните предвремени парламентарни избори кои ќе се одржат на 12 април во 2020 година.

Oд партијата информираат дека со одлука на Централниот одбор се формираше Централен изборен штаб, со кој ќе раководи генералниот секретар на партијата Кристијан Трајковски.

„Со тимот што ќе ја подготви Изборната програма ќе раководи претседателот на партијата Тито Петковски. Во поглед на ново настаната политичка ситуација поврзана со интегративните процеси на земјата во ЕУ и ставовите на Франција во однос на европските перпективи на земјите од Западен Блакан, Централниот одбор на партијата ја афирмира потребата од постигнување на надпартиска сплотеност помеѓу сите политички чинители во земјава, пред се на парламентарните партии, во обезбедувањето на позитивна политичка клима која ќе ја олесни реализацијата на стратешката определба за полноправно членство во Европската унија. Во оваа насока, НСДП е на став парламентарните политички партии да демонстрираат јасна политичка волја Собраните на Република Северна Македонија, до своето распуштање во пресрет на предвремените парламентарни избори, да го донесе новиот закон за јавно обвинителство и да се одблокира работата на Комисијата за избори и именувања, со цел овозможување на функционирање на регулаторните тела кои се во нејзина надлежност“, стои во соопштението на партијата.

Од таму ги повикуваат парламентарните политички партии да посветат повеќе внимание и да се вклучат во зајакнување и развивање на дипломатската активност на Собранието на Република Северна Македонија, со посебен фокус на унапредување на надворешно-политичките односи кои ги имаме со Франција.

„На седницата на Централниот одбор уште еднаш се потврди ставот на НСДП дека за понатамошна демократизација на политичките процеси во земјава и постигнување на поголем степен на репрезентативност на политичката сцена потребна е промена на постоечкиот пропорционален изборен модел со шест изборни единици. НСДП дава поддршка на промена на изборниот модел за избор на пратеници во Собранието на Република Северна Македонија во насока на пропорционален изборен модел со една изборна единица, без изборен праг“, велат од НСДП.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e