Георгиевски: Иванов мора да го даде мандатот на оние партии кои обезбедиле мнозинство

Со своја реакција за актуелната политичка состојба излезе и поранешниот лидер на ВМРО-ДПМНЕ, Љубчо Георгиевски.

– Претседателот Иванов по втор пат го погазува Уставот на Македонија,македонската и европската демократска пракса. Уставот е недвосмислено јасен, тој мора да го даде мандатот на оние партии кои обезбедиле мнозинство. Во спротивно тој ризикува да ја воведе Македонија во мегународна изолација, да ги запали етничките страсти и да ја суспрендира демократијата.

-Доколку новата влада на СДСМ носи непринципиелни и неуставни закони постои Уставен суд кој ке ги поништува иститите. А народот веќе во мај на локалните избори со историски пораз ке ги казни.

-ВМРО-ДПМНЕ не смее да ги сруши сите мостови кон албанските политички партии, не смее да стане непријател на земјите од евроатланската заедница. Не смее да си игра со стабилноста и безбедноста на земјата. По никоја цена не треба да ги одложува локалните избори има шанса за голем триумф како прв чекор кон новото демократско враќање на власт, вели Георгиевски.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e