Филипче: Жените со COVID-19 можат да дојат ако сакаат

Досега вирусот не е најден во примероци на амнионска течност или мајчино млеко. Жените со COVID-19 можат да дојат ако сакаат, напиша на Фејсбук министерот за здравство Венко Филипче.
Тие треба:
• Да практикуваат респираторна хигиена за време на доењето така што ќе носат маска таму каде ги има на располагање;
• Да ги мијат рацете пред и после допирање на бебето;
• Рутински да ги чистат и дезинфицираат површините што ги допреле.
Блискиот контакт и рано започнатото ексклузивно доење му овозможува на бебето да напредува.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e