Зошто пивото има подобар вкус кога е ладно – одговор имаат научниците

Пивото има подобар вкус кога се служи мраз ладно во, да речеме, замрзната кригла, според студијата неодамна објавена во научното списание „Matter“.

Истражувачите од Кинеската академија на науките откриле дека алкохолните пијалоци имаат повеќе или помалку вкус „како етанол“ на различни температури.

Тимот дозна дека температурата на течноста го менува начинот на кој се формираат водата и етанолот (или алкохолот) – создавајќи кластери во облик на синџир или пирамида на молекуларно ниво, што пак влијае на вкусот на пијалокот.

При ниски концентрации, алкохолот формира повеќе структури во облик на пирамида околу молекулите на водата. При повисоки концентрации, алкохолот почнува да формира синџир.

Конкретно, забележано е забележливо зголемување на структурите на синџирот во пијалоците од пет проценти на 11 проценти алкохол кога се служи на пет степени – како пивото.

Типично бледо пиво има помеѓу четири и пет проценти алкохол, додека обичното пиво има помеѓу пет и шест проценти. Во меѓувреме, занаетчиските пива може да варираат и обично се движат од околу шест до 10 проценти.

„При ниски температури, тетраедарските (во облик на пирамида) јата стануваат количество со ниска концентрација“, вели водечкиот автор и научник Леи Јанг.

„Затоа пиеме ладно пиво“, рече тој.

За жал, за оние кои сакаат да пијат еден вид алкохол, а потоа да пијат пиво, нарачувањето различни алкохоли не го спречува мамурлакот – всушност, повеќето лекови не го спречуваат тоа, пренесува New York Post.

„Еден алкохолен пијалок е доволен за да предизвика мамурлак кај некои луѓе, додека други можат да пијат поголеми количини и целосно да избегнат мамурлак“, рече Сандра Аревало, портпаролка на Академијата за исхрана и диететика, која не била поврзана со студијата.

Генерално, експертите за алкохол се согласуваат дека интензитетот на мамурлакот повеќе се одредува според количината на консумиран алкохол и брзината со која се консумира, пренесува N1 Загреб.

Како и вкусот на ладното пиво, алкохолот може да предизвика дехидрација, лош сон, главоболки, палпитации, стомачни проблеми, гадење и повраќање, како и воспаление на црниот дроб, панкреасот, мозокот, гастроинтестиналниот тракт и другите органи додека телото се бори да ги исфрли. тоа. токсини и обновување на хранливи материи.

Но, животот е премногу краток за да се пие топло пиво.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e