Лошата комбинација на храна може да доведе до дигестивни проблеми, гасови, надуеност, болки во стомакот, гадење, замор и проблеми со столицата.
Мешањето на бавно и брзо сварлива храна не е добра идеја бидејќи полесната храна само ќе помине низ цревата додека другата сè уште се вари.
Процесот на ферментација доведува до гасови, надуеност и болки во стомакот, како и проблеми со цревата. Не треба да јадете краставици и домати заедно. Кога се наоѓаат во желудникот, започнува процесот на ферментација, а киселината што се ослободува во желудникот предизвикува дигестивни проблеми, велат нутриционистите.
Ова се само дел од комбинациите кои никогаш не треба да ги јадете заедно.
Макарони и сирење
Популарно јадење што треба да го избегнувате бидејќи макароните се полни со скроб за кој е потребно различно време да се вари од протеините.
Омлет со месо и сирење
Омилено јадење на многумина, но мора да се грижите за внесот на протеини, па затоа изберете еден вид по оброк.
Никогаш не комбинирајте леб и сок
Никогаш не консумирајте леб и тестенини со сок од портокал бидејќи киселината од сокот може да ги уништи ензимите потребни за варење на скробот.
Зеленчук и сирење
Ако јадете зеленчук со сирење, ризикувате проблеми со надуеност.
Лубеница и диња
Ова овошје е најдобро да се јаде посебно, никогаш во комбинација со друго овошје.
Банани и млеко
Познато е дека комбинацијата на млеко и банана го забавува варењето. Луѓето обично додаваат млеко или јогурт во садот за појадок, а оваа комбинација го успорува варењето и ја нарушува цревната флора. Ова особено важи за додавање ананас во јогуртот, кој ги потиснува активните состојки кои предизвикуваат труење со храна.