Згрутчување на крвта – Што се треба да знаете и како да превенирате?

Кога згрутчување на крвта ги затнува артериите, мозокот, срцето и белите дробови престануваат да примаат кислород, што резултира во прекин или мозочен удар. Иако повеќето случаи можат да се спречат, згрутчување на крвта (тромб) е сериозен проблем на јавното здравство што убива стотици илјади возрасни секоја година.

Кога се формира тромб во рацете и нозете, длабоко под кожата, се нарекува длабока венска тромбоза. Ова е опасно затоа што тромбот може да патува од срце до белите дробови. Длабока венска тромбоза може да се појави ако не сте се движеле долго време.

Овие се симптоми на аларм:

Оток – ова може да се случи на истото место каде што се развива згрутчување или на целата нога или рака.

Болка – Бидејќи состојбата се влошува, ќе почувствувате поголема болка. Сензацијата може да варира од досадна болка до интензивна болка.

Тешко дишење – Ако тоа се случи, тоа може да значи дека згрутчувањето се префрлило од раката или ногата на вашите бели дробови. Може да се појави и силна кашлица или крв при кашлање.

Грчеви во долниот дел на нозете – Ова чувство се јавува ако има тромб во ногата.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e