И здравите луѓе може да бидат метеопати

Сите горе-долу реагираат на промените на временските услови, особено средовечните жени.

Дури 40 отсто од нив се метеопати, но ниту медицината ниту другите науки засега немаат реални причини за тоа. Она што им е јасно на сите, дури и без научна потврда, особено на жените, е фактот дека телото на жената може да предвиди дожд и сонце, така што анксиозноста, промените во расположението, несоницата, заморот, гихт често не се симптом на болест, туку знак дека времето ќе се промени.

Лекарите објаснуваат дека метеопатите не мора да бидат хронично болни, туку и здрави луѓе.

„Временските промени се предизвикани од електромагнетни бранови кои влијаат на хипоталамусот во мозокот и индиректно го зголемуваат лачењето на хормоните на стресот, намалувајќи го хормонот на среќата ендорфин, што доведува до зголемена анксиозност, главоболки и други симптоми“, објаснуваат од Универзитетот во Абердин.

Симптомите на метеопатија обично се манифестираат помеѓу 24 и 48 часа пред промената на времето, особено кај почувствителните луѓе и вклучуваат: депресија, главоболка, вртоглавица, физичка слабост, хипертензија, зголемена чувствителност на болки во зглобовите и мускулите, промени во расположението, нервоза, брзо чукање на срцето.

Ако страдате од метеопатија, пијте чај од камилица бидејќи ја намалува нервозата и напнатоста. Јадете повеќе овошје и зеленчук.

Спијте осум часа

Уморниот човек е почувствителен на сè, дури и на промените на времето. Затоа здравиот сон е многу важен за нашето тело. Во сон се лачат супстанции кои го намалуваат нивото на хормоните на стресот, го регулираат крвниот притисок и ги зајакнуваат сите одбранбени механизми. Важно е да си легнете пред полноќ и да спиете осум часа. Доколку патите од несоница, обидете се да го решите проблемот со вежби за дишење, кои дефинитивно се поздрави од лековите.

Легнете, вдишете длабоко и додека вдишувате, избројте полека до четири.

Издишете полека, броејќи до осум и гласно изговорете ја самогласката „х“ или „с“.

Повторете ја оваа вежба додека не почнете да зевате.

Додека ја правите вежбата, концентрирајте се на релаксирање и ќе почувствувате дека целото тело се релаксира.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e