Токсиколог открива што никогаш не треба да загревате во микробранова печка

Дали некогаш сте ги подгреале остатоците во микробранова печка? Експерт за токсикологија предупреди на опасност по здравјето ако го правите тоа со храна која е сеуште во пластичен сад.

д-р. Ивон Буркарт објасни дека дури и по неколку секунди, милијарди парчиња микропластика ќе се испуштат во вашата храна, пренесува Express.

„Пластиката во микробранова печка може да ослободи штетни хемикалии како БПА и фталати во вашата храна и пијалок. Затоа, треба да избегнувате пластика за печка во микробранова печка, освен ако не е означена за оваа специфична употреба“, пишува Healthline.

Главната грижа за пластиката за печка во микробранова е тоа што може да предизвика адитиви – од кои некои се штетни – да се навлезат во вашата храна и пијалок. Примарните хемикалии кои предизвикуваат загриженост се бисфенол А (БПА) и класа на хемикалии наречени фталати, од кои и двете се користат за зголемување на флексибилноста и издржливоста на пластиката. Овие хемикалии – особено БПА – ги нарушуваат хормоните на вашето тело и се поврзани со дебелина, дијабетес и репродуктивна штета.

д-р. Буркарт исто така предупреди дека неодамнешните студии покажуваат дека бебињата се раѓаат со микропластика во нивните тела. „Кога се раѓаат бебињата, тие го имаат првото празнење на цревата, што се нарекува мекониум. А микропластиката е пронајдена во мекониумот, што значи дека бебињата се изложени на микропластика во утробата“, објасни таа.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e