Што треба да знаете за бактеријата листерија?

По веста дека виршлите увезени во Македонија од Италија се повлекуваат од продажба поради можност за зараза со листерија, многумина се интересираат како се лекува оваа бактерија и кои се симптомите кои можат да се појават.

L monocytogenes е мал бакцил кој расте во аеробни или условно анаеробни услови. За разлика од другите бактерии, листеријата подобро се развива на ниски температури. Методот на грам бактериолог го покажува како позитивен и може да наликува на дифтероиди, стрептококи или ентерококи.

Листеријата е многу распространета во природата, особено во гниењето на почвата и растенијата. Листериозата најмногу ги погодува животните кои живеат во стада, како што се овците и говедата, потоа свињите, живината и други.Луѓето најчесто се разболуваат поради внесување на недоволно термички обработена храна која потекнува од болни животни или е загадена со нивниот измет (млеко , млечни и месни сувомесни производи, риба, живина и говедско месо, зеленчук). Болеста е претежно спорадична, иако се можни и помали цревни епидемии. Преносот од човек на човек не е докажан, иако присуството на бактерии во столицата е откриено кај приближно 5 проценти од луѓето.

Како се манифестира листериозата?
Листериозата најчесто е предизвикана од јадење загадена храна. Периодот на инкубација трае од 2 до 6 недели.

Инфекцијата со листерија се манифестира како менингитис или менингоенцефалитис, ромбенцефалитис или мозочен апсцес. Листерскиот менингитис и менингоенцефалитисот може да имаат субакутен почеток, сличен на туберкулозен менингитис. Вкочанетоста на вратот е отсутен кај 15-20% од пациентите, а може да се појават неволни движења како што се атаксија, тремор и миоклонус. Во цереброспиналната течност има мононуклеарни леукоцити, додека вредностите на шеќерот се нормални. Листерскиот ромбенцефалитис се карактеризира со бифазен тек на болеста. Првата фаза се карактеризира со главоболка, треска и повраќање. По неколку дена, невролошките знаци се појавуваат наеднаш во форма на асиметрично оштетување на кранијалните нерви, знаци на церебелитис и хемипареза (одземање на едната страна од телото), што може да биде придружено и со сензорни нарушувања. Кај приближно половина од овие пациенти, се јавува респираторна инсуфициенција.

Како се лекува листериозата?
Во третманот на листериоза, најважна е употребата на ампицилин. Овој лек може да се комбинира со гентамицин.

Антибиотиците се даваат интравенски, а количината на лекот и должината на третманот зависат од локализацијата на болеста и состојбата на системот.

Пациентите со менингитис и бактериемија кои не се имуносупримирани треба да се лекуваат 2-3 недели. Имуносупримирани пациенти со бактериемија, ромбенцефалитис и ендокардитис мора да се лекуваат 4-6 недели.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e