Што треба да знаете доколку сте љубители на инстант кафе?

Инстант кафето всушност е кристал што се формира по дехидрација на сварените зрна кафе, вели Малина Малкани, нутриционист, а процесот на приготвување не се разликува многу од обичното кафе – по готвењето се фрла вода за да се направи сув прав или кристали.

Меган Мејер, директор за комуникации на Фондацијата за информации за храна, додава дека инстант кафето исто така има подолг рок на траење од зрната кафе.

КОЛКУ ИНСТАНТНО КАФЕ ИМА КОФЕИН?
И инстант кафето и меленото кафе имаат скоро ист нутритивен профил, вели Мејер, додавајќи дека разликите се толку мали што се ирелевантни кога станува збор за здравјето, освен кога станува збор за количината на кофеин.

Една шолја инстант кафе има околу 63 милиграми кофеин, додека меленото кафе содржи околу 96 милиграми. Содржи повеќе кофеин отколку инстант кафе поради производствениот процес во кој инстант кафето губи многу кофеин. Може да направи голема разлика ако имаме предвид дека експертите советуваат максимален внес од 400 мг кофеин дневно, па затоа е добро да внимавате колку кафе пиете.

Премногу кофеин може да доведе до немир, вознемиреност, болки во стомакот … Ако сте чувствителни на кофеин и сте вознемирени или имате проблеми со срцето, можеби најдобрата одлука за вас би била да пиете кафе без кофеин.

ИМА РАЗЛИКА ВО ВКУСОТ?
Инстант кафето се разликува по вкус од меленото кафе, а колку ќе ви одговара зависи од тоа што ви се допаѓа.

Инстант кафето има малку поблаг вкус, па Љубителите на кафе од ѓезве ќе речат дека е повеќе како боја во вода и нешто горчливо. Се разбира, квалитетот на зрната од кои е направено кафето е исто така важен и сигурно ќе влијае на вкусот.

ШТО ДРУГО Е ДОБРО ДА СЕ ЗНАЕ?
Она што влијае на фактот дали кафето е здраво или не е она што го додаваме, а тоа вклучува шеќер и млеко и дополнителни калории, додава Малкани и ве советува да пиете кафе без адитиви или со природни засладувачи

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e