Што треба да знаеме пред да додадеме вино при готвење на храна?

Многу јадења се подготвуваат со додаток на вино, бидејќи овој пијалок дава посебен вкус и арома. Можете дури и да додадете вино во тесто. Но, за навистина да го добиете вкусот што го сакате, не е доволно да ставите било кое вино. Важно е да го изберете она кое ќе го подобри квалитетот на вашиот вкус.

1. Не додавајте вино што не би го пиеле

Евтините вина може да содржат поголеми количества вода, конзерванси и сол. На пример, ако додадете такви вина на рибите, можете да им го уништите вкусот!

2. Намалете ја количината на други кисели состојки во садот

Кога додавате вино во сад, треба да ја намалите количината на кисели состојки како оцет или сол.

3. Виното ги заменува мастите

Кога додавате вино во маринади, зеленчук, месо или други јадења, слободно намалете ја количината на путер или масло. Овој алкохолен пијалок служи и како нивна идеална замена, па затоа не е неопходно да се додава голема количина маснотии.

4. Секогаш истурајте го постепено

Секогаш додавајте го виното постепено за да дозволите вкусовите полека да се интензивираат. Исто така, не претерувајте со количината на вино што ја додавате во садот. Ако го додадете во варени јадења, оставете го да отстои најмалку 10 минути пред да го вкусите.

5. Избор на најдоброто

Белите вина најдобро одговараат со риба, пилешко, свинско месо, морска храна, телешко и крем сосови. Црвените вина се посоодветни за темно месо и зачинети јадења, како што се говедско месо, чорба, дивеч и сосови од тестенини кои содржат домати.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e