Што е витамин N и како да го надополните?

Витаминот N е неопходен за физичка и ментална благосостојба, не ослободува од стрес, не полни со енергија кога сме нерасположени и го зајакнува имунитетот.

За што всушност се работи? Моќниот и сестран витамин N е всушност природата, па слободно можеме да го наречеме витамин P.

Не се добива од храна, а нема волшебно апче со кое ќе ја внесеме потребната доза. Едноставно мораме да станеме, да се одалечиме од екранот и да излеземе на свеж воздух, што поблиску до зеленило.

Витаминот N го добиваме кога сме во можност да ги поттикнеме нашите сетила во природна средина и целосно да се опуштиме. Неговата терапевтска моќ е поддржана и со научни докази.

Поминувањето поголем дел од секој ден во затворен простор, со часови зјапање во екран и долго седење, стана нормално и сосема нормално.

И не се работи само за работа во седечка положба, туку и за навиката слободното време и викендите да ги поминуваме во затворен простор, па дури и кога излегуваме, телефоните ни се во раце и со нетрпение одговараме на пораки и проверуваме што има ново на социјалните мрежи. мрежи.

Доколку го конзумираме витаминот N на вистински начин, еве ги сите придобивки што не очекуваат:

– го намалува стресот и го подобрува квалитетот на сонот

– го намалува ризикот од крвен притисок, дијабетес и дебелина

– ја подобрува функцијата на имунолошкиот систем

– го зајакнува менталното здравје и ја намалува депресијата и анксиозноста

– ни помага да се чувствуваме позадоволни со себе

– ја зголемува социјалната кохезија и ги зајакнува односите

Американскиот писател и новинар Ричард Лоу му посветил цела книга на овој витамин и го открил ова: „Истражувањата покажаа дека природата ја зајакнува способноста на децата за учење, им помага да изградат самодоверба, ги намалува симптомите на дефицит на внимание и хиперактивност, ги смирува. и им помага да се концентрираат“.

Како да го зголемите нивото на витамин N?

За адекватно да го „конзумираме“ витаминот N и да имаме корист од неговата терапевтска и корисна моќ, важно е да разбереме колку долго мораме да останеме во природа, но и колку свесно и интензивно.

Престојот во природа што навистина ќе ни даде енергија мора да биде целосно свесен и намерен, случајната прошетка низ паркот додека гледаме во мобилниот телефон и брзаме на работа, навистина не се брои бидејќи за да го апсорбираме сето она што е корисно од природата, мора да бидеме целосно свесни за тоа.

Се разбира, поголемата природна разновидност и повеќе зеленило дополнително го подобруваат ефектот, но ако не можете да одите на подолго или понатамошно патување, блиската природна оаза ќе биде сосема доволна.

Најмалку 15 минути… секој ден.

Докажано е дека ни треба најмалку четвртина час дневно во природна средина за да добиеме вистински бенефиции од тоа. И 15 минути навистина не се многу, нели?

Затоа, да го искористиме убавото време и да излеземе на свеж воздух. За време на викендите, дефинитивно можеме да го правиме подолго од 15 минути.

Не треба да се грижиме за ветувањата што нема да ги исполниме и да поставуваме цели и резолуции кои не се остварливи – дури и мали чекори се доволни за поздрав и посреќен живот.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e