Што да правите ако ве касне пчела, стршен или крлеж?

Со почетокот на топлите денови, се зголемува и активноста на различни инсекти, меѓу кои и пчелите и стршените.

Овие инсекти се важни за екосистемот, но можат да бидат и извор на опасност за луѓето, особено ако се алергични на нивниот отров.

Каснувањето од пчела или стршен може да предизвика различни реакции, од благи до тешки, вклучувајќи и анафилактички шок, кој може да биде фатален.

Затоа, превенцијата и правилната реакција се клучни за заштита.

Првиот чекор кон заштита е избегнувањето на места каде што овие инсекти се чести, како што се цветни градини или овоштарници.

Носењето светла и покривна облека, како и избегнувањето на употреба на парфеми или козметика со силни мириси, може да помогне во намалувањето на веројатноста за привлекување на пчелите и стршените.

Доколку сепак дојде до каснување, важно е да се остане смирен и да се преземат соодветни чекори.
Лекарите со коишто разговаравме на оваа тема советуваат дека во случај на каснување од пчела, прво треба да се отстрани боцката, која обично останува во кожата.

„Ова треба да се направи внимателно, без да се притиска боцката, за да не се истисне дополнителен отров. Потоа, местото на каснување треба да се измие со сапун и вода и да се стави ладна облога за да се намали отокот и болката. За каснување од стршен, процедурата е слична, бидејќи стршените обично не оставаат боцка. Сепак, нивниот отров може да биде посилен и да предизвика посериозни реакции. Ако постои било каков сомнеж за алергиска реакција, како што се отежнато дишење, оток на лицето или усните, веднаш треба да се побара медицинска помош”, објаснуваат лекарите.

Крлежите исто така претставуваат ризик, бидејќи можат да пренесуваат заразни болести. Ако забележите крлеж на вашата кожа, треба внимателно да го отстраните со пинцета, водејќи сметка да не го стиснете. По отстранувањето, местото треба да се дезинфицира и да се следи за појава на симптоми како што се треска или осип, и во тој случај да се консултира лекар.

Иако пчелите и стршлените се важен дел од природата, нивното каснување може да биде опасно. Со правилна превенција и со брза реакција, ризикот од сериозни последици може значително да се намали.

Секогаш е добро да се информирате за најдобрите методи на заштита и прва помош, и да бидете подготвени да реагирате адекватно во случај на потреба.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e