Што да очекувате ако имате секс секој ден?

Ако редовно имате секс, знаете дека тоа позитивно влијае на вашето расположение, но има и бројни придобивки за вашето здравје. Еве што се случува…

Сексот го намалува стресот

Ако имате секс редовно, па дури и секојдневно, имате помалку стрес во животот. Ова се случува затоа што за време на сексот се ослободуваат хормони на среќата кои го стимулираат системот на наградување во мозокот. Во исто време, нивото на хормоните на стрес, како што е кортизолот, се намалува. Резултатот е дека поминувате низ животот помалку стресни и посреќни – што може да биде подобро од тоа?

Ја подобрува физичката и психичката состојба

Вашето тело и ум имаат корист од зголемената сексуална активност. Од една страна, повеќе се запознавате со вашето тело и развивате посебна свесност за телото. Исто така, вашата издржливост се подобрува, во зависност од времетраењето на сексуалниот чин.

Луѓето кои често водат љубов можат да ја подобрат и нивната способност за оргазам и да се чувствуваат повеќе поврзани со партнерот, бидејќи хормонот за гушкање, окситоцинот, ја зајакнува емоционалната врска.

Сексот го зајакнува имунолошкиот систем

Редовниот секс го зајакнува вашиот имунолошки систем бидејќи вашето тело произведува имуноглобулин А и Г, антитела кои ве штитат од вируси и бактерии. Една американска студија дури покажа дека сексуално активните жени имаат значително повеќе од овие антитела во крвта во споредба со жените кои се воздржуваат. Ова сугерира дека сексуално активните жени се подобри во борбата против патогени.

Сексот ја ублажува болката

За време на сексуалната активност, вашето тело произведува ендорфини кои значително го намалуваат чувството на болка. Поради честите сексуални односи, главоболките или менструалните болки може спонтано да исчезнат.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e