Се шири нов подвид на омикрон, еве во кои земји е откриен

Заразил најмалку 400 луѓе во Велика Британија во првите десет дена од јануари. А неговото постоење е веќе докажано во повеќе од 40 земји, пишува Дојче веле.

Во списокот ПАНГО се наведува дека 79 отсто од досега докажаните инфекции со овој сој се потврдени во Данска. Следуваат Обединетото Кралство (6%), Индија (5%), Шведска (2%) и Сингапур (2%). Сепак, треба да се забележи дека откривањето на овој подвид на вирусот зависи од способностите за секвенционирање на PCR тестовите во одделни земји.

Брзото ширење на овој подвид сугерира дека тој би можел да биде уште позаразен од првата варијанта на сојот омикрон BA.1. Агенцијата за здравствена безбедност на Обединетото Кралство (UKHSA) го рангира BA.2 меѓу „забележителни видови“.

„Во природата на вирусите е да се размножуваат и мутираат“, рече Мера Чанд, директорка на Британската здравствена агенција. „Значи, може да се очекува дека ќе има повеќе соеви за време на пандемијата“.

Бидејќи здравствените установи ја истражуваат генетската структура на вирусот, можно е да се идентификуваат нови соеви и да се процени колку се опасни новите мутации. Сè уште е во тек анализата на подвидот BA.2. „Сè уште нема убедливи докази дека BA.2 предизвикува потежок тек на болеста од BA.1“, вели Чанд.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e