Респираторните инфекции во пораст: Доктор советува како да се заштитите

Специјалистот по општа медицина д-р Ана Балаќ Јовановиќ посочува дека здравствените домови се преполни, поради што советува на најдобар начин да го заштитите вашето здравје.

Лекарот наведува дека респираторните инфекции се во пораст, „во последните десет до петнаесет дена е забележан нивниот скок и се полнат здравствените домови“.

„Она што би сакал некаде да го спомнам е дека вакцинацијата е многу важна, покрај овие хигиенски мерки и тоа е нешто што постојано им го споменувам на моите пациенти. И не мислам само на Ковид, туку вакцинација против вирусот на грип, против пневмококи и против некои други болести, бидејќи вакцинацијата е нешто што ни е достапно и ни е на дофат. Ова е приоритет за да се намали бројот на пациенти во нашите ординации“, потенцира д-р Балаќ Јовановиќ во емисијата „Дан животово“.

Што се однесува до короната, како што објасни таа, забележан е пораст на позитивни пациенти, но засега нема потешки клинички знаци.

На прашањето кои се симптомите кои укажуваат дека треба да се обратите на лекар, д-р Балаќ Јовановиќ истакнува дека само доколку температурата трае подолго од два до три дена.

Зборувајќи за важноста на превенцијата, докторот посочува дека „превенцијата е повеќе од половина од здравјето“.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e