Првите симптоми на мајмунска сипаница лесно може да се помешаат со нешто друго

Мајмунските сипаници се шират во Европа и некои мислат дека е прашање на време кога ќе стигнат во нашите краишта.

„Мајмунската сипаница е вирусна болест која е исклучително заразна. Постојат различни начини на пренос. Причината е првенствено стационирана во Африка кај животните, мајмуните и глодарите. Така присутна потоа може да се пренесе на луѓето“, вели за хрватска Нова ТВ д-р Зоран Барушиќ, заменик директор на Клиниката за инфективни болести „Д-р Фран Михаљевиќ“.

Тој објаснува дека вирусот се пренесува од човек на човек преку близок контакт, капки, телесни течности или сексуален однос.

„Но, можни се и други начини на пренос, контакт со заразени предмети, контаминирана облека итн.“, објаснува докторот, додавајќи дека периодот на инкубација – времето од контакт со вирусот до болеста – е околу десет дена.

Засега е познато дека на почетокот сè личи на грип – се јавува треска, малаксаност, главоболка, болки во мускулите…

„Потоа, како и секоја друга заразна болест, има некои свои општи симптоми каде што не можете точно да знаете што е тоа. Тоа се треска, слабост, болка по целото тело, дури и зголемени лимфни јазли во одредени региони , по околу два до три дена се јавуваат одредени симптоми, пред се осип врз основа на кој треба да се посомнева оваа болест“, вели докторот.

Осипот обично прво се појавува на лицето, а потоа се шири на остатокот од телото. Болеста трае две до четири недели, а нема посебен лек, а експертите истакнуваат дека луѓето кои примиле вакцина против сипаници имаат помал ризик да заболат од мајмунски сипаници.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e