Прекумерната хидратација може да предизвика штети во организмот

Често ќе слушнете дека е неопходно да се консумираат големи количини вода секој ден, но всушност прекумерната хидратација може да предизвика симптоми кои можат да бидат доста штетни за организмот.

Пиењето повеќе генерално ќе доведе до повеќе патувања во тоалетот, а не само да ве изложи на ризик. Проблемот настанува кога прекумерното внесување вода се комбинира со губење на клучните електролити.

„Премногу вода може да доведе до состојба наречена хипонатремија, што е опасен пад на нивото на натриум во крвта“, вели диететичарот Кристин Коскинен за Eating Well.

Натриумот е важен електролит кој регулира каде водата се дистрибуира низ телото и колку се испраќа до мочниот меур. Иако е релативно невообичаено да добиете труење со вода, тоа може да се случи ако пиете повеќе отколку што вашето тело може да излачи.

Ситуациите со хипонатремија се ретки, но кога ќе се појават, тие обично се кај активни спортисти или луѓе со одредени медицински состојби. Сценариото опасно по живот се јавува за време или по напад на екстремно потење и дехидрација кога некој хидрира со обична вода наместо со комбинација на пијалоци за замена на вода и електролити.

Експертите советуваат жените да пијат 2,7 литри вода секој ден, додека мажите 3,7 литри за да ги задоволат дневните потреби.

Додека водата е најдобриот избор најчесто, има придобивки од консумирањето спортски пијалоци кои содржат електролити како натриум и калиум кога условите придонесуваат за прекумерно потење.

Интоксикација со вода и хипонатремија не се проблеми за кои повеќето луѓе треба да се грижат кога станува збор за секојдневната хидратација. Тоа е затоа што вашето тело природно ќе ве поттикне да го забавите или запрете внесот на вода, што ќе ги предизвика овие благи несакани ефекти.

Вашата урина е прилично чиста

Бојата на урината и колку често одите во тоалет може да биде добар показател за вашиот статус на хидратација. Бојата на урината обично варира од светла до речиси транспарентна поради комбинацијата на урохром пигмент и количината на вода што ја пиете. Ако урината ви е чиста, тоа може да биде знак дека пиете премногу вода за краток временски период или дека воопшто внесувате премногу течност.

Често уринирате

Ако уринирате почесто од вообичаено, тоа може да значи дека пиете премногу вода. Консумацијата на кофеин и алкохол исто така може да предизвика почесто мокрење. Коскинен наведува дека луѓето уринираат во просек шест до осум пати на ден, иако до 10 пати на ден е во нормални граници за оние кои пијат големи количини вода.

Се чувствувате надуено или гадење

Бубрезите имаат ограничувања на количината на вода што можат да ја излачат одеднаш, што е максимум од 800 до 1.000 милилитри на час. Сè што ја надминува таа количина всушност го натопува телото. Кога телото не може да се ослободи од вишокот вода, клетките отекуваат за да ја сместат. Како резултат на тоа, може да се чувствувате надуени додека не го забавите внесот на вода за да им дозволите на бубрезите да компензираат. Стомакот полн со вода предизвикува благо гадење кај многу луѓе.

Имате главоболка

Нивото на натриум малку опаѓа кога телото се преплавува со вода, што предизвикува отекување на клетките. Бидејќи мозокот е затворен во черепот, речиси и да нема простор за проширување на клетките. Ова создава притисок, предизвикува главоболки, па дури и мозочна магла. Нема точни податоци за тоа кое ниво на натриум во крвта ги предизвикува овие рани симптоми.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e