Парацетамолот е штетен за мозокот?

Аналгетикот кој често се користи ширум светот, парацетамол, ги ублажува главоболките и треската, но, како што тврдат научниците, повикувајќи се на неодамнешните истражувања, тој влијае и на мозокот, придонесувајќи агресивно однесување и слабеење на когнитивните функции. Статините имаат сличен ефект. Сепак, механизмот на дејствување не е јасен, а резултатите од тестот се контрадикторни.

Научниците од Државниот универзитет во Охајо спроведоа експеримент со 500 волонтери. На едниот дел од учесниците им бил даден ацетаминофен (американско име парацетамол), а на другиот дел плацебо. Потоа ги замолија да надујат балони, за пари.

Наградата зависи од големината на надуениот балон, но ако пукне, лицето не добиваше ништо. Луѓето изложени на ризик, кои се обиделе да надујат што поголем балон, биле многу повеќе меѓу оние кои земале парацетамол. Оние што земаа плацебо застанаа на време. На крајот, практично немаше балони што пукнаа во нивната група.

Волонтерите потоа го оценија степенот на ризик од неколку хипотетички настани, на пример, скокање банџи од голема висина или возење автомобил без безбедносен ремен. И ацетаминофенот повторно го ослабна чувството на опасност. Учесниците во експериментот кои примале лек почесто покажувале подготвеност да ризикуваат и да возат со голема брзина без да носат безбедносен појас.

Очигледно, оваа супстанца ги потиснува негативните емоции и ја намалува вознемиреноста кога некое лице е подготвено да ризикува, истакнуваат авторите на истражувањето. Зошто се случува ова сè уште не е јасно.

Сепак, бидејќи парацетамолот се издава без рецепт во повеќето земји, а оние кои го земаат овој лек барем еднаш неделно (во некои региони 25 проценти од населението), тој е проследен со непријатни последици за целото општество, истакнуваат научниците.

Влијание на лекот врз когнитивните функции

Според работата на канадските научници, парацетамолот може негативно да влијае на когнитивните функции. Во нивниот експеримент, волонтерите кои примале лек побавно одговарале на прашањата и правеле грешки почесто од оние кои примале плацебо. Точно, ефектот траеше кратко, бидејќи по неколку часа, стапката на реакција се врати во нормала.

Американските истражувачи откриле дека ацетаминофенот исто така ја ослабува емпатијата, односно сочувството кон другите луѓе.

Во најмалку два експерименти во исто време, волонтерите беа помалку во можност да ги идентификуваат емоциите на соговорникот по земањето на лекот и да ја проценат нивната и туѓа болка, на пример, болка во длабока рана.

Според авторите на овој труд, ваквиот чуден резултат се објаснува со особеностите на човечкиот мозок. Кога ќе се забележи болка, без оглед чии се активираат истите области во мозокот како и во случај на таканаречена позитивна емпатија, односно радост за друга личност. Затоа слабеењето на чувството на болка влијае на емпатијата кон другите.

Невробиохемискиот механизам на дејство на ацетаминофините сè уште е непознат. Научниците откриле само дека тоа не влијае на метаболизмот на главниот невротрансмитер, кој е одговорен за емпатијата – окситоцин. Лекот веројатно е некако поврзан со канабиноидниот систем, кој обезбедува комуникација помеѓу клетките на нервниот систем. Но, ова сè уште не е докажано.

Кај жените, ја зголемува агресијата,а мажите ги смирува

Корелацијата помеѓу агресијата и статините, лекови кои го намалуваат нивото на холестерол во организмот и со тоа го намалуваат ризикот од срцев и мозочен удар, е поразбирлива.

Пред неколку години, научниците покажаа дека приматите кои биле на диета со низок холестерол се однесувале крајно непријателски едни кон други.

Невообичаеното однесување кај луѓето се објаснува и со врската помеѓу холестерол и серотонин (невротрансмитер вклучен во регулирањето на однесувањето). Така, според научниците од Универзитетот во Калифорнија, Сан Диего, статините ја зголемиле агресијата кај жени на средна возраст.

Скоро илјада волонтери од различни возрасти земале статини или плацебо дневно за шест месеци. Се покажа дека учесниците во експериментот, постари од 45 години, кои примале лекови, станале неограничени во комуникацијата и поагресивни. Но, статините имаа спротивен ефект врз мажите – ги смирија.

Сепак, канадските истражувачи се убедени дека влијанието на статините врз однесувањето на пациентите е значително претерано. Нема доволно докази дека овие лекови предизвикуваат губење на меморијата, нарушување на спиењето и агресија. И има значително повеќе луѓе кои избегнале срцев и мозочен удар благодарение на нив, отколку оние кои се соочиле со несакани ефекти.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e