Овие знаци на кожата откриваат дека консумирате премногу шеќер

Секоја квалитетна рутина за убавина започнува со нега на кожата одвнатре – исфрлање храна што ни пречи, конзумирање додатоци и нанесување добри производи што имаат придобивки за нашата кожа.

Затоа, оставете ги настрана сите производи што ги користите и кои не помагаат на вашата кожа и фокусирајте се првенствено на исхраната. Една од првите намирници што треба да ја дозирате е шеќерот. Се покажа дека исхраната богата со шеќер го забрзува стареењето на кожата и предизвикува појава на акни. Ова се случува затоа што премногу шеќер во исхраната реагира со протеините во крвотокот и создава напредни крајни производи за гликација (AGEs), оштетувајќи ги структурните протеини во колагенот и еластинот што ја прават кожата затегната и мазна. Покрај брчките на челото и акните, знаците дека јадете премногу шеќер се секако опуштена кожа под очите, досаден изглед, истенчена и бледа кожа.

Како шеќерот влијае на проблемите со кожата?

Кожата под очите е тенка и опуштена

Според кинеската медицина, оваа област на лицето е поврзана со варењето на храната, на која директно влијае потрошувачката на шеќер.

Лицето е испиено

Премногу шеќер, исто така, може да влијае на распределбата на маснотиите, така што лицето на љубителите на слатки може да изгледа испиено, бидејќи поткожното ткиво губи маснотии, што му дава полнота. Во прилог на овие типични симптоми, тенот може да биде блед или сиво-жолт, бидејќи шеќерот го зголемува нивото на инсулин, што пак може да предизвика прекумерна секреција на кортизол.

Кожата е бледа

Бидејќи овој хормон на стрес му наредува на телото да ја пренасочи енергијата за да ги исполни другите задачи, крвните садови под кожата на лицето се стегаат и кожата станува бледа. Ненадејното зголемување на нивото на инсулин може да направи дополнителен притисок врз надбубрежната жлезда, што, меѓу другото, го контролира растот на веѓите. Затоа, тенките и ретки веѓи можат да предупредат за проблеми со таа жлезда.

Дури и ако само го преполовите внесот на слатки, ќе забележите големи промени во вашиот тен. За најдобри резултати, целосно престанете да јадете слатки, рафинирани јаглехидрати и преработена храна.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e