Ова овошје е најздравото на светот, а го има преку цела година

Нема човек на светот кој не слушнал за јаболка, а ретко кој не ги сака. Има многу придобивки од јадењето јаболка, а не постои лекар или нутриционист кој не би се согласил со фактот дека е добро да се јаде барем едно јаболко на ден.

Здравата исхрана е многу популарна тема во последниве години. Сите ние колективно почнавме повеќе да размислуваме за тоа што јадеме и од каде доаѓа храната што ја јадеме. Стануваме посвесни за тоа како храната што ја јадеме секој ден има влијание врз нашето тело.

Не го лупете јаболкото!

Јаболката складира 2/3 од влакната што ви се потребни за варење во нивната кожа. Освен влакна, кората од јаболкото содржи и антиоксиданси кои го штитат вашето тело од рак, срцеви заболувања и мозочен удар. Ако сте загрижени поради тоа што кората содржи премногу пестициди, погрижете се добро да ја измиете пред да ја излупите.

Избегнувајте семки од јаболка!

Колку и да е јаболкото здраво, неговите семки не се. Згора на тоа, семките од јаболка се отровни и не треба да ги јадете. Не грижете се ако ви се „протнат“ неколку семки овде-онде, но важно е да не ги јадете во големи количини. Семките од јаболка содржат амигдалин. Ова соединение станува цијанид во телото и може да биде опасно.

Јаболката помага во спречување на многу болести

На сите им е јасно дека во 21 век, за среќа, постојат бројни терапии и лекови кога ќе се појави некоја болест. Немојте да бидете измамени со различни природни методи како што се само корекција на диета или недокажани, импровизирани препарати. Сепак, балансирана исхрана богата со овошје, меѓу другото, е еден од клучните предуслови за правилен раст, развој и одржување на здравјето на луѓето.

Докажано е дека јаболката го намалуваат ризикот од сериозни болести, а резултатите од научните истражувања препорачуваат да јадете барем едно јаболко секој ден. Исто така, богати се со витамин Ц, кој е потребен за обновување на имунолошкиот систем. Едно просечно јаболко содржи околу осум милиграми витамин Ц, што е 14 проценти од дневната потреба.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e