Никако не земајте таблети без вода

Некои таблети лесно можете да ги проголтате и без вода, но доколку го практикувате тоа, пожелно е да се ослободите од таа навика, бидејќи постојат низа опасности.

На упатствата на сите лекови пишува дека треба да ги пиете со доста вода, а тоа не е без причина.

Доколку некогаш сте пиеле апчиња без вода сигурно сте почувствувале тапа болка во белите дробови и потоа некое време не сте можеле ништо да проголтате. Така можете да дехидрирате и да завршите во болница.

Пиењето на таблети без пиење на вода може да предизвика оштетување на ткивото на хранопроводот и негова опструкција. Некои лекови би можеле и да се заглават во хранопроводот, што веројатно нема да го почувствувате, бидејќи во тој дел на хранопроводот нема рецептори за болка. Содржината на таблетите така може да го нагриза ткивото на хранопроводот, што предизвикува чир и рани кои можат да бидат фатални.

Речиси сите лекови кои денес луѓето ги користат можат да предизвикаат воспаление на хранопроводот, па дури и витаминот Ц, за кој никогаш не би помислиле. Затоа е многу важно таблетите да ги пиете заедно со довона количина на вода за да ги избегнете овие компликации, освен во случај кога во упатството на лековите не е назначено поинаку.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e