Минералната вода побрзо ве огладнува?

Со топлите денови, сите сакаме вкусни (и здрави) начини да ја угаснеме жедта, но едно прашање трае од година во година, секое лето: може ли минералната вода да го задржи телото хидрирано и дали е исто толку добро како и обичната вода. Некои претходни истражувања посочуваат дека газираните пијалоци доведуваат до посилно здравје на коските. Исто така, постојат тврдења дека газираната вода е помалку хидрирачка од обичната вода и потенцијално може да го зголеми нивото на хормонот на глад.

Аргументите против кисела вода изгледаат силни, но науката раскажува друга приказна. Постојат многу истражувања кои упатуваат на фактот дека тврдењата за таква вода не се целосно точни, па затоа се препорачува дури и да консумирате кисела вода наместо шеќерни газирани пијалоци.

Студијата која специјално се осврна на ефектот на консумирање „кисела“ вода врз густината на коските, за време на која една група субјекти пиеше литар газирана вода осум недели и друга литар обична вода дневно, покажа дека по студијата немало разлика во густината на коските помеѓу субјектите од овие две групи.

Министерството за земјоделство на САД препорачува газирана вода како здрава алтернатива на другите газирани пијалоци и е добар начин да се намали ризикот од дебелина. Ситуацијата во која дефинитивно треба да и дадете предност на „обичната“ вода е за време на тренинзите. Понекогаш, газираната вода може да предизвика гас, надуеност и непријатност во стомакот, така што луѓето со чувствителен стомак треба да го избегнуваат тоа.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e