Колку долго може да стои готовата храна во фрижидер?

Дали поради напорниот живот за време во работната недела подготвувате оброци за викендите?

Ова е одлична практика која заштедува време во работните денови и ни помага да се храниме здраво.

Правилно складирање на храна

Прашањето кое се неметнува е како да се складира таа различна храна и да се одржува добра и свежа?

Јадења како што се тестенини, зелена салата, чинии со ориз и оброци со пржење може да траат до четири дена во фрижидер. Доколку планирате да уживате во овие намирници по четири дена, замрзнете ги и одмрзнете ги утрото кога планирате да ги јадете. Супите и чорбите траат до пет дена во фрижидер и се најлесните оброци за замрзнување и загревање. Пецива како мафини и колачиња може да траат до седум дена во фрижидер, а до три месеци во замрзнувач.

Кога подготвувате оброци, важно е да го знаете правилниот начин на чување на оброците и најдобрите методи за нивно повторно загревање. Кога ги подготвувате оброците, погрижете се храната како месото да е зготвена пред да ја чувате во фрижидер.

Кога се сомневате во времетраењето на одреден оброк, секогаш имајте на ум четири дена, повеќе од тоа е ризично.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e