Кокосовото масло е чист отров, тврди позната експертка од Харвард

Професорка од Харвард тврди: „Кокосовото масло е чист отров, најдете замена!“.
Сепак, не сите експерти се согласија со неа. Ништо не е штетно ако се користи во нормални граници, тврдат тие.

Иако со години слушаме дека кокосовото масло е најздравата маст што можеме да ја користиме за подготовка на храна, но и за нега на кожата и косата, професорка од Харвард го тврди спротивното. Д-р Карин Микелс, во говорот што го одржа на Универзитетот во Фрајбург, изјави дека кокосовото масло е една од најлошите намирници што можете да ги користите.

Минатата година, експертите од Американското здружение за срце објавија дека кокосовото масло содржи заситени масни киселини и дека луѓето треба да ги заменуваат со незаситени, бидејќи тие можат да го намалат ризикот од развој на кардиоваскуларни болести, и оваа професорка се согласува.

“Конзумирањето на кокосово масло е далеку поштетна од свинската маст, бидејќи кокосовото масло се состои главно од заситени масни киселини. Едноставно кажано, ова масло е чист отров!”, Рече д-р Микелс.

Некои луѓе веруваат дека кокосовото масло може да се користи за намалување на симптомите на Алцхајмерова болест, но експертите велат дека нема доволно истражувања за да се потврди ова. „Луѓето тврдат дека ова масло го штити имунолошкиот систем, дека Алцхајмеровата болест може да се лекува … Нема доволно докази за ова и секако треба да се има предвид дека кокосовото масло содржи заситени масни киселини“, рече Лили Саутер, нутриционист кој не целосно се согласи со Микелс.

Таа исто така спомена дека е грубо да се каже дека такво нешто е отров и дека нема ништо лошо во тоа да се користи повремено. “Изјавата дека некоја храна е отровна создава страв од храна кај луѓето. Нема храна што е целосно лоша или целосно добра”, објасни таа.

Важно е да се каже дека целосната елиминација на маснотиите воопшто не е добра и дека го зголемува ризикот од губење на менструацијата, развој на разни болести, но и рана смрт. Можете да ги внесете преку риба, ореви, семиња, авокадо и растителни масла, пренесува Independent.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e