Кои луѓе најмногу страдаат од пролетен замор и како да се ослободите од истиот?

Пролетниот замор, како што сугерира името, се јавува на почетокот на пролетта.

Најчеста причина за оваа состојба лежи во наглите промени во навиките и однесувањето. Во текот на зимските и постудените месеци, повеќето луѓе имаат поинаков ритам отколку кога сонцето се враќа и повторно се загрева.

-Во текот на зимата и периодот на помала активност кога луѓето главно поминуваат многу време внатре, доаѓа пролетта и тогаш има многу луѓе кои се жалат дека се чувствуваат уморни. Тоа најчесто се случува затоа што по неколкумесечна пауза луѓето наеднаш почнуваат повеќе да се движат, да одат. Убавото време ги извлече надвор. Со други зборови, како што стануваат поактивни, трошат повеќе енергија и заморот е логична последица од тоа – објаснува српскиот психологот Радмила Грујичиќ.

Сепак, не секој го чувствува пролетниот замор на ист начин. Кај некои луѓе пролетниот замор има посилен, а кај други послаб. А некои други, пак, никогаш немале такви проблеми.

Важно е со што влегуваме во новата пролет. Кога го велам тоа, мислам на дел од нашиот енергетски капацитет, рамнотежа, начин на живот, возраст, хормонален статус… Сето тоа влијае на тоа како другите промени влијаат на нас.

Кога зборуваме за тоа кој повеќе ги чувствува, а кој помалку последиците од пролетниот замор – секој сегмент од нашиот живот е важен. Поконкретно, кои работи ни ја трошат енергијата и не прават среќни, а кои работи ни даваат позитивна енергија и ни го подобруваат расположението.

-На некој начин сите можеме да се гледаме себеси како батерии. Плус е она што не исполнува и не прави среќни и задоволни, а минус е она што не празни. Некаде би било добро постојано да сме во контакт со самите себе и постојано да го проверуваме статусот на таа батерија. Тие две енергии треба да бидат избалансирани. Тоа би било идеално – објаснува докторката.

Оние кои ќе го најдат вистинскиот баланс и не дозволуваат да надвладее фазата „минус“, полесно ќе го поднесат пролетниот замор. И многу од тоа е во главите на луѓето.

Неопходно е да имате доволно моменти во текот на денот каде што ја полните батеријата. Да се грижиш за себе на вистински начин. Тоа значи дека секој ден имате доволно одмор, дека се храните здраво, а ја задоволувате и потребата за дружење. Генерално да се биде „во плус“. На таков човек ќе му биде полесно доаѓањето на пролетта, бидејќи е енергетски стабилен.

Оние кои нема да се придржуваат до овие „плус правила“ потешко ќе го издржат доаѓањето на пролетта поради нивната севкупна психофизичка состојба.

Луѓето кои се во некои сериозни години или имаат многу неурамнотежени обврски и негативни работи што им се случуваат се поподложни на чувство на пролетен замор. И всушност повеќето од нив се такви. Тешко е да се биде доволно свесен и креативен во денешно време и да се одржи тој баланс, психички и физички. А потоа згора на сето тоа доаѓа пролетта и вели дека било доволно кампување во куќата и неактивност. Тогаш логично е да чувствувате пролетен замор.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e