Кои се препораките за заштита од новиот сој омикрон?

Според прелиминарните податоци, врз основа на моментално достапните генетски информации за ризиците од новата варијанта B.1.1.529, односно омикрон, ризикот за зараза е висок, се вели во соопштението на Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ECDC) објавено синоќа.

ЕECDC повика, по појавата на омикрон – нова загрижувачка варијанта на коронавирусот, да се интензивира примарната вакцинација, употребата на бустер дози првенствено кај оние над 40 години и зголемено спроведување на други хигиенски мерки.

Најдивергентна варијанта

Варијантата B.1.1.529, првпат откриена во Јужна Африка, е најдивергентната варијанта откриена во значителен број за време на пандемијата, што предизвикува сериозна загриженост дека може значително да ја намали ефикасноста на вакцината и да го зголеми ризикот од повторна инфекција, соопшти ECDC.

Директорот на ECDC, д-р Андреа Амон, рече: „Денес објавуваме проценка на заканата за нова варијанта на загриженост на SARS-CoV-2. Сè уште постои значителна неизвесност во однос на преносливоста, ефикасноста на вакцината, ризикот од повторна инфекција и другите својства на оваа варијанта. Во оваа фаза, врз основа на нашето искуство со претходните варијанти, треба да бидеме проактивни и да преземеме мерки на претпазливост за да купиме време додека не стекнеме повеќе знаење. Затоа би сакал да повторам три клучни препораки. Прво, императив е да се затвори празнината во вакцинацијата. Второ, треба да се размисли за бустер доза за сите возрасни, давајќи им предност на лицата постари од 40 години.“

Степенот на вакцинација треба да се зголеми

Овие мерки вклучуваат употреба на маски за лице, работа на далечина, модификации на работата кои го намалуваат метежот во јавниот превоз, обезбедување соодветна вентилација во затворен простор и одржување на хигиенски мерки кои може да се применат веднаш, и поставување ограничувања на бројот на учесници на социјални и јавни настани, како на пр. како дочек на новата година, што ќе ги поддржи напорите за одржување на физичка дистанца.

Таа рече дека зголемувањето на опфатот со вакцинација против COVID-19 кај сите подобни возрасни групи, но особено кај постарите, ранливите групи и здравствените работници, треба да остане приоритет на јавните здравствени услуги.

Таа ги повика јавните здравствени служби да ги идентификуваат оние со новата варијанта што не се заснова на епидемиолошки врски или историја на патување во области за кои е познато дека се погодени, со цел да се контролира или одложи ширењето на новата варијанта.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e