Почетокот на есента е време на голема разновидност кога станува збор за овошјето и зеленчукот. Сè уште се достапни многубројни летни примероци, а полека пристигнуваат и некои други кои ја најавуваат промената на сезоната.
Нашето тело сè уште ги цени свежите и лесни оброци. Многу луѓе го чистат своето тело од релаксацијата на годишниот одмор. Следниве се најдобрите видови на овошје и зеленчук во кои можете да уживате во текот на септември.
Смоква
За време на летните прошетки, задоволство е да се берат смокви директно од дрвото и да се вкусат во сенка. Но, освен што се прекрасни за сетилата, тие се уште подобри за вашето тело. Тие содржат природни шеќери кои ви даваат енергија, влакна важни за варењето и минерали како калциум, калиум и магнезиум за здравјето на коските.
Грозје
По топлото лето доаѓа најдобрата награда: сочно и слатко грозје полно со вредни хранливи материи. Покрај природните шеќери, тука се и влакната и витаминот Ц. Сепак, она што најмногу го издвојува грозјето се несомнено антиоксидансите. Ресвератролот е најпознат, а неговата способност да ги неутрализира слободните радикали е поврзана со поголема кардиоваскуларна и антиканцерогена заштита. Ако ги јадете со обвивка, можете подобро да ги искористите антиоксидансите и да добиете повеќе влакна, што го ублажува запекот и го промовира чистењето на телото од токсините.
Круша
Крушата се препорачува особено за оние кои боледуваат од хипертензија бидејќи е богата со калиум и голема количина на вода, па делува како диуретик. Присуството на влакна и флавоноиди е поголемо во кората на крушата отколку во нејзината средина. Ако изберете органски одгледани круши, можете да ги јадете со обвивка без ризик да внесете пестициди.
Јаболко
Кон крајот на летото започнува сезоната на јаболка. Иако во текот на годината можеме да најдеме многу сорти на пазарите, тие сега почнуваат да созреваат природно и да имаат подобар вкус. Јаболкото, кое сите добро го поднесуваат, е лесно и богато со витамин Ц: парче од 150 грама обезбедува 30 отсто од дневните потреби и само 75 калории. Неговите киселини и соли го стимулираат дигестивниот секрет и имаат антисептично дејство, а со тоа го стимулираат апетитот, го подобруваат варењето и помагаат за одржување на оралната хигиена. Исто така, има многу вредни влакна: пектин. Не само што го фаворизира цревниот транзит и ја штити бактериската флора, туку помага и во намалување на нивото на холестерол.
Праска
Праските, лесен лаксатив и диуретик, обезбедуваат три витамини кои придонесуваат за одложување на стареењето: една праска од околу 200 грама обезбедува 33 отсто од дневните потреби на витамин Ц, 15 отсто витамин А и 10 отсто витамин Е.
Капини
Испратете го летото со прошетки на село и попат берете ги овие прекрасни бобинки. Слаткоста на нивните шеќери е проникната со малку кисел вкус, а во нивната внатрешност кријат многу вредни хранливи материи: влакна, витамини Ц и Е, фолна киселина и малку железо. Но, пред сè, како и другите бобинки, тие обезбедуваат антиоксидативен ефект преку нивните антоцијани. Антоцијаните, одговорни за виолетовата боја на капините, го штитат здравјето на кардиоваскуларниот систем и го зајакнуваат имунолошкиот систем.
Блитва
Поради своето богатство со железо, фолна киселина и витамин Ц, особено е корисна за анемични пациенти. Покрај тоа, таа е богата со калиум. Неодамнешните студии идентификуваа до 13 различни полифенолни антиоксиданси во блитвата, кои се поврзани со подобрување на кардиоваскуларното здравје и регулирање на шеќерот во крвта.
Бела зелка
Со заминувањето на летото, одгледувачите на зелка се враќаат на големите врати. Меѓу првите пристигнува зелката, која може да се јаде сирова во есенските и зимските салати и која може да се кисели, што резултира со совршен пробиотик кој ја зајакнува цревната флора. Овој зеленчук е богат со витамини Ц и Е, но обезбедува и добра доза на витамини од групата Б, особено фолна киселина. Исто така, обезбедува калциум во форма која лесно се апсорбира од телото.
Печурки
Не само што се лесни и богати со минерали и витамини од групата Б, туку обезбедуваат и солидни дози на селен и витамин Д. Селенот и другите антиоксиданси го штитат телото од влошување на клетките.
Празот
Во лето празот е потенок, а како што наближува есента станува се погуст и вкусот е поинтензивен, па затоа е идеална храна за овој период од годината. Како кромидот и лукот, неговите блиски роднини, тој е богат со сулфурни соединенија кои го зајакнуваат имунитетот и ја подобруваат циркулацијата.