Како ненадејната промена на времето влијае на здравјето и кој треба да внимава?

Секоја промена на атмосферскиот притисок, температурата и влажноста на воздухот може да има штетно влијание врз здравјето, па затоа треба да знаете како да се заштитите и да го зајакнете имунитетот.

Метеоролозите најавуваат дека од среда не очекува нагла промена на времето. Ќе биде значително постудено, со врнежи од дожд, врнежи и грмежи, засилен северозападен ветер, а во планинските предели ќе има снег.
Сето ова може да влијае на здравјето на поединците, особено на почувствителните и оние кои веќе имаат хронични заболувања. Затоа е важно да се подготвите на време и да се заштитите од неповолните временски услови.

Лекарите велат дека при значителна промена на времето, луѓето најчесто доаѓаат на лекар со типични симптоми како гадење, депресија, вртоглавица, главоболка, мигрена, висок или низок крвен притисок, општа физичка слабост и необјаснив замор. Тие шпекулираат дека причина за тоа се почестите престои во затворени простори, поради што се намалува способноста на телото да се аклиматизира.

При промена на времето, особено при силни ветрови, во атмосферата се создаваат повеќе позитивни јони, кои негативно влијаат на телото.

Луѓето ќе забележат чести промени во расположението и раздразливост. Може да има влошување на состојбата кај хронични пациенти. Симптомите се појавуваат од 24 до 48 часа пред промената на времето, а може да се манифестираат околу ден или два.

Во овие ситуации не е соодветно да се посегнува по домашната аптека и случајно да земаат лекови, но хроничните пациенти мора да продолжат со редовна терапија, а во случај тоа да не им помогне, можат да се консултираат со својот лекар, пишува 24 сата.хр.

Покрај тоа, експертите препорачуваат луѓето кои страдаат од алергии да ги земаат лековите навремено бидејќи нивото на алергени во воздухот може да се зголеми. Информации за концентрацијата на полен во воздухот може да се добијат од различни апликации.

Ненадејните временски промени влијаат на кардиоваскуларното здравје

Драматичните временски промени дополнително влијаат на разни болести. Високите температури предизвикуваат проширување на крвните садови, така што телото може подобро да се олади со терморегулација, додека наглото ладење доведува до нагло стегање и стеснување на крвните садови.

Лекарите предупредуваат дека ова е особено опасно за луѓето кои имаат проблеми со висок притисок, а веќе оштетените крвни садови поради ваквата промена дополнително се оштетуваат.

Имаат влијание врз дијабетесот и белодробните заболувања

Покрај срцевите пациенти, ненадејната настинка особено ги погодува и дијабетичарите, на кои им е многу потешко да го контролираат нивото на шеќер во крвта за време на студен фронт, но ги погодува и луѓето со проблеми со белите дробови.

Главоболките и синусните болки се поизразени за време на постудено време, како и почести нарушувања во работата на имунолошкиот систем и склоност кон настинки и инфекции, особено инфекции на увото, поради зголемената влажност на воздухот.

Влагата во комбинација со промени во притисокот може да доведе и до болки во коските и зглобовите, а доколку се појави ветер заедно со сите овие временски услови, може да предизвика мигрена.

Кога воздухот станува ладен, потешко е да се дише. Ладниот и сув воздух може да ги иритира дишните патишта и да предизвика дополнителна непријатност кај луѓето кои веќе имаат проблеми со дишењето поради астма или хронична опструктивна белодробна болест. Затоа е подобро да се загревате и да избегнувате вежбање или тежок физички напор на отворено, или барем додека не се смири времето.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e