Како да изгубите тежина со помош на сауна?

Сауната е еден од најпопуларните видови на рекреација ширум светот. Се верува дека користењето на сауна помага не само да се опуштите, туку и да го подобрите метаболизмот и да го ослободите телото од токсините. Многумина веруваат дека сауните можат да го забрзаат слабеењето и дека треба редовно да ги посетувате доколку сакате да се ослободите од вишокот килограми.

Кои се најважните придобивки од сауната?

Кога сте во сауна, порите се отвораат, што му овозможува на вашето тело да се ослободи од токсините, штетните микроорганизми кои живеат во кожата.

Корисно е да се полиете со ладна вода по испарувањето во сауна или да влезете во ладен базен. Температурниот контраст помага во зајакнување на имунолошкиот систем. Телото постепено се навикнува и полесно ги поднесува промените. Но, исклучително е важно да се пристапи кон ова прашање одговорно.

Внимавајте ако имате болести на кардиоваскуларниот систем, бидејќи наглата промена на температурата може да предизвика тахикардија или хипертензивна криза.

Како сауните влијаат на слабеењето?

Многу луѓе ја сметаат сауната како начин за слабеење, но не треба да очекувате чуда. Правилната употреба на сауната навистина ќе го забрза метаболизмот, ќе го забрза исфрлањето на токсините, ќе го зајакне кардиоваскуларниот систем, ќе го забрза протокот на лимфата низ телото… Се разбира, само една посета на сауна не е доволна. Ако ви се допаѓа и почесто одите дефинитивно ќе забележите резултати. И нема да верувате како малите промени во исхраната (не мислиме на конкретна диета) можат да го намалат обемот на телото. И нема ни да ги забележите. Само воведете ги чекор по чекор.

Кој не смее да оди во сауна?

Не може секој да оди во сауна, особено не луѓето кои се соочуваат со некои од наведените здравствени проблеми:

Неодамнешни операции;
Секој воспалителен процес, вклучувајќи и акутни респираторни инфекции – покачена телесна температура;
Присуство на заразни болести;
Осип на кожата;
Присуство на ментални и невролошки нарушувања;
Изгореници од сонце;
По какви било козметички процедури, не треба да одите во сауна најмалку две недели (а понекогаш и повеќе).
Хипертензија (висок крвен притисок);
Кардиоваскуларни заболувања, како што се: срцеви заболувања, миокардитис, претходен срцев удар или мозочен удар, исхемична срцева болест;
Туберкулоза, пневмонија;
Малигни заболувања;
Епилепсија;
Тешки форми на дијабетес мелитус, итн.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e