Холандски научници откриваат: Жените кои го пијат овој напиток имаат потенок струк

Неодамнешно истражување објавено во научно списание открива дека жените кои редовно пијат чај имаат потенок струк. По проучувањето на неколку студии и мета-анализа на ефектите што ги има зелениот, белиот и црниот чај врз телесната тежина, научниците од Холандија заклучиле дека природните состојки на чајот (катехин и кофеин) помагаат во зголемувањето на енергијата и потрошувачката на калории.

Исто така, овие состојки го зголемуваат разложувањето на маснотиите во телото. Треба да се спомене дека чајот е многу погоден за желудникот и дигестивниот систем, а научниците широко откриваат како одредена храна, вклучително и чајот, може да го зголеми бројот на добри бактерии во цревата и со тоа да ја обнови цревната флора.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e