Грешки кои ги правите при депилирањето

Ако практикувате депилација, шеќерна паста или брич, на секој од вас може да му се случи истото – подкожни влакна.

Се разбира, со оглед на компликациите што можат да ги предизвикаат подкожните влакна, време е да им ставиме крај и да се едуцираме пред следната депилација за да знаеме каде грешиме. Колку што вашата кожа е потенцијално склона кон раст на влакната, многу е важно да го минимизирате тој ризик кога е можно.

5 најголеми грешки што ги правиме при депилација

Се бричите додека лежите во врела / топла бања

Топлината предизвикува оток на нозете, поради што треба да избегнувате бричење кога лежите во топла / ладна бања. Ако навистина сакате / треба да ги избричите нозете во топла бања, направете го тоа на самиот почеток: ако чекате подолго од 10 минути да се избричите, вашите нозе може да бидат рапави наместо мазни.

Не правите пилинг на кожата

Пилингот е најдобриот начин да се спречи растот на влакната, без оглед кој метод на отстранување на влакна го користите. Ако веќе имате подкожни влакна, направете лесен пилинг во областа каде што пораснале влакната. За да спречите раст на влакната после бричење, користете лосиони за кожа кои содржат алфа хидроксидна киселина, состојка што ќе ја релаксира мртвата кожа и ќе спречи влакната да останат „заробени“ под неа. Ако сте склони на подкожни влакна по депилација, ставете го лосионот два дена пред и три дена по депилацијата.

Се бричите наутро

Многу жени ги бричат влакната за време на утрински туш што заштедува време, но не обезбедува најмазно бричење. Имено, за време на спиењето, нозете малку отекуваат, поради што некои влакна можат да останат скриени и „недостапни“ за бричот. За најдобри резултати, избричете ги нозете навечер.

Премногу често се депилирате

Помеѓу депилацијата, треба да почекате четири недели, или да се депилирате еднаш месечно, така што влакната растат доволно и восокот има што да отстрани. Влакната на бикини зоната и нозете се подготвени за депилација кога се долги половина сантиметар, а грубите влакна треба да бидат долги еден сантиметар.

Се депилирате погрешни денови во месецот

Многу жени организираат депилација во областа на бикини, земајќи го предвид менструалниот циклус, но треба да размислите за тоа, без оглед на кој дел од телото сакате да се депилирате. Поради хормоналните промени и зголемениот проток на крв, повеќето жени се особено чувствителни на болка непосредно пред, за време и по депилацијата. Затоа, најдобро е да се депилирате во средината на менструалниот циклус или во времето на овулацијата.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e