Германците истражуваа: Во нашето Дубаи чоколадо има штетни состојки

Утврдено е дека чоколадите од Дубаи увезени во Германија имаат многу штетни состојки, соопшти во четвртокот Министерството за потрошувачи на сојузната покраина Баден-Виртемберг.

„Од случаи на измами до опасности по здравјето, речиси сè беше откриено во првите тестови на увезената чоколада од Дубаи“, рече министерот за заштита на потрошувачите на Баден-Виртемберг Петер Хаук.

Во сите осум испитувања што ги испитуваше провинциската Канцеларија за хемиски и ветеринарни истражувања, беа пронајдени загадувачи, алергени, вештачки бои и масти, освен путерот од какао, единствената маст дозволена во чоколадото.

„Поради малиот број примероци, не можеме да зборуваме за тренд, но наодите се многу загрижувачки и не поттикнаа да спроведеме пообемно тестирање“, рече Хаук.

Испитуваните Дубаи чоколади се производи увезени од Обединетите Арапски Емирати и Турција.

Во некои чоколади е пронајден сусам, иако не бил наведен на амбалажата, а во некои и палмино масло, кое исто така не било декларирано како состојка во чоколадото.
Според анализата, чоколадата од Обединетите Арапски Емирати била контаминирана во текот на процесот на производство до таа мера што е непогодна за човечка исхрана.

Во сите чоколади е пронајдено зголемено количество на вештачки бои, што „сугерира поголема пропорција на квалитетни состојки од вистинските“, односно крем од ф’стаци.

Чоколадото од Дубаи е голем хит во Германија во последните месеци и е еден од најпопуларните прехранбени производи на божиќните пазари.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e