Еве зошто треба да јадете темно чоколадо секој ден

Различни студии ги покажуваат придобивките од темното чоколадо. Студијата објавена во „The Journal of Nutrition“ покажа дека јадењето малку темно чоколадо секој ден може да го намали нивото на ЛДЛ холестеролот.

Друга студија објавена на годишниот состанок на Академијата за неврологија покажа дека јадењето темно чоколадо може да го намали ризикот од смрт од мозочен удар за речиси 50 проценти. Студијата објавена во „Appetite“ покажа дека консумирањето темно чоколадо барем еднаш неделно може да ја подобри меморијата, размислувањето и когнитивната функција.

Тоа не е сè – студија во списанието „Depression and Anxiety“ дури покажа дека јадењето темно чоколадо ги прави луѓето посреќни. Темното чоколадо содржи психоактивни состојки како фенилетиламин, невромодулатор кој ги регулира емоционалните состојби, кои даваат резултати за подигнување на расположението долго откако ќе завршите со јадење.

Прегледот на преку 30 студии штотуку објавени во „Nutrients“ покажа дека луѓето кои јадат мала количина темно чоколадо секој ден го намалуваат ризикот од кардиоваскуларни болести со намалување на ЛДЛ холестеролот, крвниот притисок и нивото на шеќер во крвта.

Покрај тоа, немаше негативен ефект врз тежината на учесниците, процентот на телесните масти или половината. Како?

Во студијата за подигнување на расположението спомената погоре, се што беше потребно беше 14 грама дневно. Сè што е повеќе од таа количина немаше дополнителни ефекти. Во студијата за превенција на кардиоваскуларни болести, доволни беа помеѓу 19 и 42 грама.

Тука е и факторот вкус. Додека некои црни чоколади содржат само 40 проценти цврсти материи од какао, студиите покажуваат дека најголемата придобивка доаѓа од темното чоколадо кое содржи најмалку 60 проценти какао, во една кардиоваскуларна студија, учесниците конзумирале темно чоколадо со 70 проценти какао.

Студијата исто така забележува дека е од клучно значење да се најде темно чоколадо со најмалку 70 проценти цврсти материи од какао.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e