Еве зошто ликерот и виното се најопасните алкохолни пијалоци

Научниците од универзитетот Брајтон во Велика Британија објавија кои алкохолни пијалоци доведуваат до интоксикација и предизвикуваат најмногу мамурлаци.

Ефектот по консумирање алкохол зависи од етанолот содржан во него, при што неговиот удел варира помеѓу 5 и 40%.

Според научниците, најдобриот начин да се опиете е од ликер или вино. Овие два пијалоци брзо се апсорбираат и имаат релативно висока содржина на алкохол од околу 20%.

Интензивна интоксикација може да предизвика виски и другите силни пијалоци. Но, заради нивниот висок степен, тие полека се апсорбираат во крвотокот, бидејќи ја инхибираат функцијата на клетките на желудникот.

Пенливи вина, исто така, доведуваат до брза интоксикација – карбонацијата ја подобрува апсорпцијата. Затоа можете да ги почувствувате ефектите од алкохолот во првите минути.

Многу луѓе пијат алкохол со вода затоа што, според нивното мислење, ова ќе го задржи нивниот ум трезен и ќе ги избегнува мамурлаците. Ова не треба да се направи кога станува збор за пијалоци од 40 степени. Оваа практика намалува двојно повеќе од процентот на апсорбиран етанол, што резултира во побрза интоксикација.

Од истата причина, не треба да се меша слаб со силен алкохол.

За да се чувствувате „помалку лошо“ следниот ден, се препорачува да пиете водка.

Се разбира, единствениот начин да не се опиете е ако воопшто не пиете.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e