Еве зошто е важно да се избегнува храна третирана со пестициди

Избегнувањето на конзумирање на овошје и зеленчук кои најмногу се третираат со пестициди е чекор кон поздрав живот. Купувањето органска храна е разнишан терен затоа што денес немаме пристап до производи што се 100 проценти органски

Шведските научници докажаа дека инсектите, фунгицидите и регулаторите за раст на растенијата можат да се акумулираат во телата на децата и возрасните.

Меѓутоа, ако не внесеме храна што е загадена со пестициди само две недели, нивото на овие токсини во нашето тело паѓа на нула.

Еве зошто е важно да се избегнува храна третирана со пестициди:

Здравје на мозокот: Документите од 2008 година наведуваат дека многу пестициди се сметаат за невротоксини кои можат да влијаат на мозокот на цицачите и луѓето. Истражувањата покажаа дека постои силна врска помеѓу изложеноста на пестициди и Паркинсонова болест – хронично и прогресивно нарушување на движењето.

Ризик од рак: Во 2015 година, Меѓународната агенција за истражување на рак ја информираше јавноста дека глифосат – најчесто користениот пестицид во светот, веројатно може да предизвика рак.

Извештајот од 2011 година открива дека глифосатот е помеѓу 60% и 100% од причините за загадувањето на воздухот. Во Европа, над 40% од подземните води се позитивни на глифосат, а Германците го пронајдоа овој пестицид во човечката урина. Глифосат се наоѓа и во човечката крв, па дури и во мајчиното млеко.

Здравје на децата: Децата се подложни повеќе на токсини отколку возрасните. Американската академија за педијатрија предупреди дека изложеноста на пестициди на рана возраст е поврзана со карцином кај деца, намалена когнитивна функција и проблеми во однесувањето. Истражувањата покажаа дека децата од предучилишна возраст изложени на пестициди имаат помала издржливост, послаба координација на очите и послаба краткорочна меморија отколку децата кои не биле изложени на истото ниво на токсини.

За да се намали ризикот од овие болести, се препорачува да се избегнува купување на овие овошја и зеленчуци, освен ако не се органски или произведени во вашата градина (бидејќи знаете колку го прскате овошјето и како го прскате): Јагоди, јаболка, нектарини , праски, целер, грозје, цреши, спанаќ, домат, домат од цреша, краставица, црвен пипер.

Тестирањето на индивидуални јагоди покажало дека тие биле испрскани со дури 17 различни видови пестициди, додека грозјето и пиперките биле попрскани со 15 видови пестициди.

Ако не сте во можност да јадете органска храна или самите да ја одгледувате, ви препорачуваме 4 начини на кои можете да ги миете овошјето и зеленчукот од пестициди:

Измијте со ладна вода

Истражувањата покажаа дека 70 до 80% пестициди може да се измијат од овошје и зеленчук само со ладна вода. Важно е добро да ги триете овошјето и зеленчукот со рацете под млаз вода. Исто така, мора да обрнете внимание на пукнатините и добро да ги измиете (на пример, јаболко околу дршката) затоа што таму обично се таложат пестициди.

За да се ослободите од пестицидите во овошјето и зеленчукот, мијте го овошјето и зеленчукот под млаз вода најмалку 30 секунди.

Раствор на сол

Растворете 2 лажици сол во 4 чаши топла вода. Потопете овошје или зеленчук во овој раствор и оставете го да стои 30 до 60 минути. Потоа измијте го овошјето и зеленчукот под млаз ладна вода. Ова решение може да ги оштети јагодите, па затоа не се препорачува да ги миете во него.

Раствор на оцет и вода

Истурете 2: 1 вода и оцет во сад. Потопете овошје и зеленчук во овој раствор и оставете го да стои половина час до еден час. Потоа измијте овошје и зеленчук под млаз ладна вода. Освен што ќе го измиете со пестициди, овошјето и зеленчукот ќе траат подолго по ова миење.

Домашен спреј

Истурете 1 чаша вода, 2 лажици оцет, 1 лажица сок од лимон во спреј. Посипете врз овошјето и зеленчукот, почекајте 30 секунди, а потоа измијте го под млаз ладна вода. Ова функционира ако брзате и едвај чекате да се дезинфицира овошјето во раствор на оцет или сол.

Истражувањата покажаа дека еден од подобрите начини да се отстранат пестицидите од овошјето и зеленчукот е да се излупи (ако е можно). Салати, пиперки и јаболка, мора да ги отсечете тие делови околу стебленцата затоа што има најмногу пестициди и бактерии.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e