Дуњата е најдобриот есенски лек: Еве што се лекува оваа витаминска бомба

Дуњата е витаминска бомба и уште одамна се користи во народната медицина. Ова овошје потекнува од југозападна Азија и се користи како средство за ублажување кашлица и смирување на стомачни тегоби.

Плодот од дуњата е полн со витамини и минерали. Содржи витамин Ц, витамин Б1, Б2, калциум, магнезиум, манган, натриум, хлор и цинк. Покрај тоа содржи и протеини, растителни влакни и јаглехидрати.

Семките од дуња се најлековити и се користат за ублажување на кашлица. Тие содржат витамин Б17 кој има антиканцерогено дејство. Семките се богати со пектин, шеќери, емулзин и протидом.

Сокот од дуња помага при кашлица, астма, дијареја, додека печена или варена дуња се препорачува на луѓето коишто се анемични. Чајот од дуња се препорачува како природен лек за прекинување на пролив. Исто така е и добар лек против несоница, но го отстранува и лошиот здив.

Чајот од листовите на ова овошје е одличен лек за дијареја.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e