Домашен напиток кој ефикасно го намалува крвниот притисок

Состојките од овој природен лек имаат бројни благодети за вашиот организам.

Овој напиток е ефикасен начин за намалување на крвниот притисок, поради состојките кои се наоѓаат во него. Ананасот изобилува со калиум и натриум кои помагаат во одржувањето на нормалниот крвен притисок.

Во едно истражување експертите од институтот Queen Mary’s William Harvey во Велика Британија и дале неоргански капсули нитрати на една група здрави испитаници, додека другите пиеле сок од свекло. Потоа го споредиле нивниот крвен притисок и биохемиските промени во циркулацијата.

Установиле дека нитратите од сокот од цвекло поволно длеуваат на кардиоваскуларното здравеје така што го зголемуваат нивото на натриум-оксид во крвта. Сокот од цвекло се покажа како еднакво делотворен како и капсулите нитрати, со оглед дека притисокот се намалил 24 часа по консумирањето на сокот.

Потребни состојки:

– 1 шолја млеко од бадеми

– 1 1/2 шолја сецкан свеж ананас

-1/2 шолја свеж сок од портокал

-1/2 сецкано варено цвекло

-1/4 шолја сецкано стебло од целер

Подготовка: Сите состојки ставете ги во блендер и блендирајте додека не се претвори во густ сок.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e