„Детокс“ на белите дробови: Овие состојки ќе ви помогнат!

Секој од нас веќе знае дека пушењето е опасно по здравјето. Научниците неодамна открија дека многу намирници можат благотворно да делуваат на чистењето на белите дробови од штетните материи, содржани во цигарите. Меѓу нив, овие четири особено се препорачуваат:

1. Селен

Селенот е минерал во траги кој се наоѓа во одредени намирници или може да го земате како додаток во исхраната. Ензимот кој произведува витамин Е стимулира и овозможува зајакнување на белодробната мембрана.

2. Кромид

Кромидот е многу важна хранлива материја за здравјето на белите дорбови, тој ги прочистува во целост. Задолжително внесете го почесто во исхраната.

3. Ѓумбир

Ѓумбирот помага при отстранување на наталожените нешта во бронхијалните цевчиња. Тој делува антисептички и антибактериски, што навистина многу ќе ви помогне.

4. Грејпрфрут

Грејпфрутот содржи многу антиоксиданси и е познат како ефикасен играч во борбата против ракот. Делотворно делува на прочистувањето и го намалува проширувањето на члетките на ракот во телото.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e