Дали знаете зошто треба да ставате сол во кафето?

Ако сте решиле да се откажете од млекото во кафето или едноставно сакате да го истакнете вкусот на омилениот пијалак, испробајте проверен трик.

Кога доаѓате на работа, а зад вас е „напорен“ викенд, а треба брзо да се разбудите и да се вразумите, нема ништо подобро од кафе.

Пиењето горко кафе за повеќето е големо разочарување, но денот мора да продолжи со таков вкус. За среќа, вкусот на кафето можете да го подобрите со малку, ништо помалку од – сол!

Освен што ќе ја намали горчината, а со тоа и потребата од нездрав шеќер, па дури и млеко, кафето ќе има подобар вкус, пишува Punkufer.

Според гастроентерологот Алтон Браун, совршена мерка е четвртина лажичка сол и две лажици мелено кафе по голема шолја вода. Секако, доколку неговата препорака за количината на кафе ви е премногу, прилагодете ја на сопствениот вкус.

Што ви треба: Кафе и сол

Што правите: Ставете сол во горкото кафе и промешајте

Зошто делува: солта чудно се врзува со вкус кој откриваат горчина и ги спречува да ја вршат својата работа. Наука, чиста наука!

Резултат: Можеби ќе добиете малку навестување на соленост, но ако претпочитате солено пред горчливо, овој трик е идеален за вас.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

e